Epistaxis behandeling: hoe doe jij dat?

Bij deze input van Yuri, waarvoor dank!

Epistaxis review artikel
Eerder werd duidelijk dat wij SEH dokters van het Erasmus MC er allemaal een andere manier op nahouden wat betreft de behandeling van epistaxis.

Bij een epistaxis onderzoek ik de neus zelf altijd nadat de patient een keer gesnoten heeft, zonder adrenaline of andere vasoconstrictoren. Als de patient na twee keer 10 minuten manuele compressie van de neus de epistaxis blijft bestaan, gebruik ik geen zilvernitraat of “electrocautery”, maar geef ik direct 1 merocel tampon. Als dat niet genoeg is doe ik er een in het andere neusgat en/of een tweede merocel tampon ernaast. Deze tampons vul ik dan op met xylomethazoline.

Maar volgens mij zijn er velen van ons die een andere aanpak hebben. Wat is die van jou? en.. waarom?

groet Yuri

Advertisements

4 thoughts on “Epistaxis behandeling: hoe doe jij dat?

  1. Dank voor je input Yuri, goed punt! Ik doe het hetzelfde als jij, ik plaats altijd eerst een lange, en de 2e meestal een korte, tenzij ik meer ruimte heb. Ik geef ook wel eens ijswater, maar geen idee wat de evidence daarvoor is.

    Wanneer doen jullie overigens een Hb controle? Bij iedereen? Bij niemand? Of alleen bij patienten met antistolling, of op klinisch beeld?

  2. Eigenlijk doe ik alleen maar lab onderzoek wanneer ik verdenking heb op anemie of als mensen tekenen vertonen van hemorrhagische shock (meestal is dit bij Rendu Osler Weber patienten), of als zij antistolling gebruiken en hun laatste INR waarden niet weten.

  3. Ik doe hetzelfde als jullie. Heb vorige week toevallig voor het eerst een icepack in iemands nek gelegd, al heeft het niet echt geholpen…

  4. Ik laat de pt ook eerst eenmalig snuiten zodat alle lekkende stolsels weg zijn, dan kijk ik of ze nog bloeden. Zo ja, dan de lange merocel met xylometazoline. Afhankelijk van hoeveel ruimte er nog is evt. nog een kleinere ernaast.
    En Hb controle afhankelijk van evt klachten van pt als duizeligheid en PODB, en bij relevante VG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s