“Hoera, ik kan al lezen!” – Journal Club

Hoipiepeloi allemaal,

na een korte zomervakantie zijn we weer terug van weggeweest, en hoe! Lezen is cool, dus hierbij enkele interessante must-read-cutting-edge artikelen die ik recentelijk ben tegengekomen aan deze kant van de oceaan om over na te denken en te discussieren. Deze dienst is wederkerig: ik zie graag al jullie interessante artikelen in de Maascasualty mailbox tegemoet! Met eervolle vermelding in de volgende aflevering! Je weet wel: geven & nemen, voor wat hoort wat, de kringloop van het leven.

maxresdefault

Okay ik dwaal af:

Vasopressin, Steroids, and Epinephrine and Neurologically Favorable Survival After In-Hospital Cardiac Arrest:  A Randomized Clinical Trial – JAMA Oct 2013, Mentzelopoulos et al.

Dus al die dingen, en dan een betere neurologische uitkomst bij reanimatie. Alhoewel het lastig te interpreteren is wat de individuele effecten zijn van de geteste middelen (het was vasopressin en steroids vs. placebo) is het interessante data. Niet guideline changing voor nu, maar wel in de categorie moet-je-van-gehoord-hebben.
Artikel hier: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=1713589

Preoxygenation and prevention of desaturation during emergency airway management. Ann Emerg Med March 2012 – Weingart, Levitan

Problemen voorkomen, altijd fijn. Kek stukje over preoxygeneren en meer tips & trucs om die dalende nummers en natte onderbroek tijdens intubatie te voorkomen.
Artikel hier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22050948

Oncologic emergencies

De belangrijkste spoedeisende problemen in oncologische patienten. Leuk review stukje.
Artikel hier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=oncologic+emergencies+mccurdey

Case 28-2013 — A 52-Year-Old Man with Cardiac Arrest after an Acute Myocardial Infarction

Case report over al reanimerend naar het cath lab met goede uitkomst. Meer data nodig (wie immer), maar wel leuk om te lezen en te overwegen in jonge patienten.
Artikel hier: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcpc1304164

Dit leek me wel weer even genoeg leesvoer voor nu.

Heb je een brandende vraag of sterke mening over een van de artikelen? Spuien wordt aangemoedigd en kan hieronder. Ook staan we altijd open voor feedback, dus ook dat horen we graag!

Tot de volgende keer maar weer!

Kusjekusjeknuffel,
Maite

lezen-is-leuk-5-ik-kan-al-lezen

Advertisements

4 thoughts on ““Hoera, ik kan al lezen!” – Journal Club

 1. Maite! Wat ben je toch een topper:) Ik ga de artikelen uiteraard allemaal bestuderen en eventueel nuttig commentaar volgt. Ik heb het eerste artikelen inmiddels aangeboden voor de journal club van maandag a.s. Kan me voorstellen dat jij heel graag mee wilt doen met deze bespreken, we kunnen een live skype verbinding proberen?! Ging laatst in ieder geval erg goed:P

  Groetjes Soof

 2. Wat betreft VSE vs adrenaline: Jammer dat er geen drie groepen zijn vergeleken (V,S en E). Zal wel veel gehannes met placebo’s geven. En daarnaast voel ik nattigheid bij de melding dat een eerdere reanimatie een exclusiecriterium is. ‘Bij niet doorkloppen wordt u verwijderd’, selectiebias? Andere andere kant zie ik dat weer niet terug in de flow-chart….
  Nu nogmaals uitvoeren bij OHCA.

  Gr Wouter

  • Ik denk dat je gelijk hebt. Ik vraag me zelfs af of die vasopresine eigenlijk wel iets doet? Is het effect niet helemaal te danken aan de cortico’s? (of andersom..) Daarnaast denk ik dat de In Hospital Cardiac Arrest groep misschien veel meer baat heeft bij cortico’s, want ze zijn al opgenomen ivm acute ziekte cq stress. En dat het effect voor OHCA’s veel kleiner/niet zo is.
   Misschien hadden ze ook de adrenaline weg kunnen laten…?

   Er is maar een klein overlevings kans, dus kleine “fouten” in t protocol geven grote gevolgen voor de uitkomst. Bv meer cardiac causes in de VSE groep itt metabolic in de E groep.

   (en wat zijn ze met arterielijnen aan het hannessen tijds het reanimeren?? is dat wel goed voor je CPR kwaliteit??)

   Groeten! En bedankt voor het commentaar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s